Şirket profili
 

Erikli'nin temelleri 1965 yılında Nihat Aslanoba tarafından atılıyor. Şirket ilk yıllarında 0,30 lt. dönüşümlü cam şişe ve 12 lt. galvanizli damacana dolumu gerçekleştiriyor. Takip eden yıllarda ise fabrikalara dökme su ve evlere galon cam satışı yapılıyor. Erikli, 1985 yılında bir ilki gerçekleştirerek marka için özel olarak yaptırılan cam şişeye doluma başlıyor ve yine markaya özel plastik kasa kullanımına geçiyor.

1980'li yılların sonlarında ulusal su pazarında tüketim trendleri değişiyor ve dönüşümsüz pvc/pet ambalajlar tercih edilmeye başlanıyor. 1,5 lt. ürünler otobüs ve restaurantlarda, 5 lt. ürünler evlerde kullanılırken, 0,5 lt. ambalajlar yaz dönemlerinin aranılan ürünleri haline geliyor..

Şirket bu dönemde, dönüşümsüz ürünler alanında yatırım yapmak üzere, Erikli Su ve Meşrubat San. ve Tic. A.Ş.'yi kuruyor. (0,5 lt- 1,5 lt - 5 lt pvc-pet şişeler, bardak su) Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığına Hasan Aslanoba getiriliyor. 1993 yılında üretime başlanıyor ve 5 yıllık yatırım hamlesi sonucunda Erikli, 1998 yılında ulusal su pazarının en büyük üç şirketinden biri konumuna yükseliyor. 2000 yılıyla birlikte şirkete büyük kapasite artışı sağlayan, pet ambalajların dolumuna geçiliyor.

1994 yılında İstanbul'da yaşanan su sıkıntısı, su istasyonlarının kurulmasına neden oluyor. Erikli, tankerlerle istasyonlara su sevkıyatına başlıyor. Şirket su debisinin yüksek, su kalitesinin üstün olması avantajını kullanarak 1995-98 yılları arasında pazarın liderliğini elinde tutuyor. 1999 yılında ise su istasyonlarının yerini 19 lt. polikarbonat damacana ürünü alıyor. Bu dönemde İstanbul'da, Erikli Su İstanbul Dağıtım A.Ş. şirketi kuruluyor. Şirketin Genel Müdürlüğüne Gökay Gecebeği getiriliyor. Yeni şirket, istikrarlı bir büyüme dönemi sonucunda, İstanbul 19 lt. su pazarının liderliğine yükseliyor.

2000'li yılların başında, dünya meşrubat devlerinin ulusal su pazarına ilgilerinin artması ve yatırımlarının başlaması, pet ürün grubunda yoğun olarak kullanılan, meşrubatçı bayi kanallarının tıkanması riskini ortaya çıkarıyor. Erikli, bu riske karşı yeni bir yapılanma başlatarak Erikli Dağıtım ve Pazarlama A.Ş. adıyla yeni bir şirket kuruyor. Şirketin Genel Müdürlüğüne Ercan Bayraktar getiriliyor. Yeni şirket, başlangıçta Bursa, Antalya, İstanbul Anadolu Yakası ve Kocaeli'nde pet ürün grubunun satış ve dağıtımını gerçekleştirirken, daha sonra Bursa, Antalya ve Kocaeli bölgelerinde, 19 lt. ürün grubu ana bayiliğini görevini de üstleniyor. Erikli Dağıtım ve Pazarlama A.Ş. 2005 yılı itibariyle, başta su olmak üzere; soda, meyve suyu ve benzeri ürünlerin dağıtımında, ulusal pazarın en güçlü satış ve dağıtım organizasyonu durumuna ulaşıyor.

Erikli Grubu, yeni dönemde yatırımlarına ara vermeden devam etmeyi planlıyor. Bu amaçla, Bursa Mustafakemalpaşa'da arsa alımı tamamlanan ve inşaatı 2005 yılı içerisinde başlayan, meyve suyu üretim tesisi için çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor.

 

 

Dağıtım
 

Erikli üretimini gerçekleştirmiş olduğu ürünlerini, ana bayi ve bayi olarak tanımlanan ticari müşterileri kanalıyla hedef satış bölgelerine ulaştırmaktadır. Türkiye çapında 6 ayrı bölgede kurulan, satış müdürlükleri vasıtasıyla ana bayi ve bayilerinin satış ve dağıtım sistemlerinin etkin ve verimli kılınması amacıyla ticari müşterilerine destek sunmaktadır.

Pet ürün grubunda; Erikli tesislerinden ürün tedarik eden ana bayi ve bayiler, kendi bölgelerinde oluşturdukları tali dağıtım unsurları vasıtasıyla Erikli ürünlerini perakende noktalarına ulaştırmaktadır. Perakende noktaları Erikli sisteminde ticari müşteri kapsamında değerlendirilen ve bölge müdürlüklerinin destek kapsamlarında olan önemli unsurlardır. Erikli pet ürünleri perakende noktaları aracılığıyla, ürünün kullanımını gerçekleştiren tüketici müşterilere sunulur.
Önemli pazarlarda Erikli pet ürünlerinin satış ve dağıtım organizasyonu, Erikli Dağıtım A.Ş. veya güçlü ana bayiler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu pazarlarda rekabet şartlarının zorluğu kurulan güç birlikleri ve uzun vadeli yatırımlarla aşılmaktadır.

19 lt. ürün grubunda; Erikli ürününün dağıtımın organizasyonunu gerçekleştiren ana bayiler, ürünü Hizmet Noktası olarak tanımlanan ve ev/ofislere servis yapan unsurlar yardımıyla tüketici müşterilere sunmaktadır. Hizmet Noktaları, Erikli Genel Merkezi ile mali ilişki içerisinde olmasalar dahi, Erikli sisteminde ticari müşteri olarak değerlendirilen önemli unsurlardır. Bayiler ise Hizmet Noktası kurma yetkisi bulunmayan, daha çok küçük yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren dağıtım organizasyonlarıdır. Ev/ofislere servis yaptıklarından Hizmet Noktası statüsünde değerlendirilirler. Aynı zamanda erikli Genel Merkez ile doğrudan mali iletişim içerisindedirler.

Bugün ulusal su pazarında 11 adet 19 lt. ana bayi, 50’ye yakın bayi ve 300’ün üzerinde bayi statüsünde olmayan Hizmet Noktası faaliyet göstermektedir.

Uluslararası alanda ise başta Almanya olmak üzere, İngiltere, Hollanda, Belçika, Danimarka, BAE gibi bölgelere ana bayiler aracılığıyla ihracat gerçekleştirilmektedir. 

 

 

 

Ürünler
 

Uludağ’ın bir armağanı olan Erikli Doğal Kaynak Suyu, 2300 metre yükseklikte bulunan kaynağından alınarak şişelenmektedir. Erikli herhangi bir teknik yöntem kullanılmaksızın yeryüzüne kendiliğinden çıkar. Erikli kaynağı, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun şekilde analizleri yapılarak işletmeye alınmıştır. 

Doğal Kaynak Suyu’nun hijyenliğinin korunması amacıyla kaynak suyunun çıkış noktasına kaptaj yapılması zorunludur. Kaptaj, içi fayans döşeli ve iki bölümden oluşan küçük betonarme yapıdır. Suyun kaynaktan çıktığı birinci bölümde havalandırma boruları bulunur. İkinci bölüm olan su manevra bölümü, birinci bölümden alüminyum-cam kaplama ile ayrılır. Suyun kaynadığı noktaya, dışarıdan herhangi bir kirleticinin ulaşması engellenir. Ayrıca, kaynak suyunun çıkış noktasına geri dönerek, çevresindeki toprakla kendisini kirletmemesi amacıyla yapıya doğru eğimler verilir ve kaynağın debisine uygun çapta borular seçilir.

Suyun çıkış noktası askıda bırakılır ve suyun boruya alındığı nokta yüksekliğinin suyun ilk çıkış noktasından aşağıda olmasına dikkat edilir. Kaptajın ikinci bölümü su manevra odası olarak düzenlendiği için, üst taşkan, alt boşaltma savağı gibi, ilave düzenekler ve vanalar mevcuttur. Kaptaj binasının çevresi tel çit ile çevrilir, şiddetli yağmurlarda dış yüzey sularının kaptaj içine girmemesi için teknik önlemler alınır. 
Kaptajdan boru sistemine alınan Erikli Doğal Kaynak Suyu, yerin 70 cm. altına döşenmiş olan özel kangal borular içinde doğal akışıyla 12 km’lik bir yolculuk sonrasında Uludağ dolum tesislerine ulaşır.
19 lt. polikarbonat şişe dolumu Prostack olarak adlandırılan özel taşıma kasaları üzerinde dolum için tesislere ulaştırılan şişeler bant üzerine alınır. İlk kontrolleri yapılan şişelerin doluma uygun olanları dış yüzey yıkama makinesine gönderilir. Dış yüzey temizliği sonrasında şişelerin iç kontrolleri tamamlanır. Doluma uygun olan şişeler tam otomatik makinelerde yıkama işlemlerinden geçirilir. Yıkama ünitesinde gıda ambalajları temizliğinde kullanılan sanitasyon malzemeleri kullanılır. 70 C derece sıcak su ile yıkanan şişeler, dezenfektanlı ve ozonlu su ile durulama işlemine tabi tutulur ve hijyen garantisi altına alınır.

Şişelere dolumu yapılacak olan Erikli, sırası ile 20–5–1 ve 0,2 mikron (bakteri öldürücü) filtrelerden geçer ve ozon (O3) ile dezenfekte edilerek olası mikroorganizmalardan arındırılır. İleri teknoloji makinelerde dolumu gerçekleşen şişelere, ozonlu su ile dezenfekte edilen polietilen kapaklar takılır. Kapakların üst bölümüne tarih ve seri kodlaması yapılır, kapak alanı ayrıca güvenlik bandı ile çevrelenir. Dolumun her aşamasında yapılan röntgen kontrolleri yardımıyla Erikli kalitesi garanti altına alınır. 

Şişelerde hasar, yıpranma veya bozulmayı önlemek amacıyla 19 lt. ürün şişeleri, özel olarak dizayn edilmiş Prostack taşıma kasalarına görevliler tarafından yerleştirilir ve sevkıyata hazır hale getirilir.

 

 

 

 

                                                                                          1. 2. 3.